Hírek

Legfrissebb hírek, tájékoztatók, közlemények.

« vissza

A Castro villa zongorája

Az eddig megszokottaktól eltérően, ez most nem egy hír vagy tájékoztató, sokkal inkább egy történet, amit szívesen osztunk meg minden kedves vendégünkkel.

A területre látogatók nagy többsége szívesen látogat el a köznyelvben csak Aliga 2 néven emlegetett részre, ahol az Elnöki villát szinte minden vendégünk meglátogatja. Forgott már itt amerikai szuperprodukció hollywoodi sztárokkal, napi sorozat magyar színészekkel, közéleti, politikai témájú műsorok, amelyekben mind közös pont, hogy bár különböző módon, de mindenkit megihletett ez az ikonikus épület, amelyet Castro villaként is sokan emlegetnek a Balaton ezen csodálatos részén.

A tavalyi évben sokan észrevették, hogy a teraszon megjelent egy kiégett zongora. A social média felületeken találgatták, vajon honnan jött, kié lehet… vajon Castro még játszhatott rajta, vagy Kádár János kedvéért hozták ide annak idején? De ha itt van 30 éve, hogy került most a teraszra? Miért van kiégve? Ki gyújtotta fel? Miért rongál meg bárki egy zongorát? Azóta is vannak, akik fényképeket készítenek róla, háttérben a Balaton csodás látképével és sok-sok like-ot gyűjtve kirakják az Instagramra , vagy Tiktok videót készítve másoknak is megmutatják hogyan lett belőle egy igazi kis performansz itt a Balaton sarkában.

És hogy nekünk miért fontos ez a zongora? Vannak dolgok, amik nekünk is szívügyünk, ilyen a fiatalok, a jövő nemzedékének a támogatása. Szívügyünk, hogy bárki, aki hozzánk fordul és valamilyen módon megihleti a terület, támogatjuk abban, hogy megvalósítsa elképzeléseit, filmet forgasson, sorozatot készítsen, szórakoztasson, tájékoztasson témától és gondolattól függetlenül. Még csak az sem kell, hogy egyet értsünk vagy azonosuljunk vele.

Ez a zongora számunkra egy fontos üzenetet hordozott az elmúlt egy évben, mert bár nem játszott rajta soha Castro, de volt valaki, talán egy kislány vagy egy kisfiú, aki ezen tanult meg játszani és ha most látná, hogy kiégve egy elhagyott épület oldalában áll, most dühös lenne, hiszen neki annyi szép emléke volt róla. Viszont annak a fiatal művésznek, aki ide hozta és karrierjének első videóklipjében központi szerepet játszik ennek a hangszernek a felgyújtása, a zongora ebben a formájában vált egy meghatározó pillanattá. Egy zongora, amely valakinek a múltban teljesen mást jelentett és most csak a pusztulását látja, míg valaki másnak ez a pusztulás a jövőjét alapozza meg és valami teljesen újat épít fel belőle. Mégis a lényeg ugyanaz. A meghatározó pillanat, amit ez a hangszer jelent, amit adott és ami újra és újra ad, csak átalakulva, de az élmény és az érték nem változik.

Ha kíváncsiak a videoklipre amely egyrészről itt forgott a villában és amelynek dramaturgiai csúcspontja a zongora felgyújtása, ezen a linken megtekinthető.